Schimbator de caldura in pamant –

                                                                                    – posibilitati diferite, solutie una

Pe pagina anterioara s-a descris sistemul netec – Germania referitor la schimbatorul de caldura sol-aer in pamant pentru sisteme centrale de ventilare cu recuperare caldura. Dorim aici sa prezentam alternativele existente pe piata si practicate de catre producatori. Analizam solutiile ofertate in comert, exista posibilitatea ca enumerarea sa nu fie completa.

Schimbator de caldura in pamant sol – aer / put candian

geotermal_duct

put canadian ventilatie

Aceste schimbatoare de caldura sol – aer denumite si put canadian sunt de fapt canale din tubulatura pozata de regula in jurul casei si ingropata la o adancime intre 1,5 – 3 m. Aerul exterior este aspirat prin acest canal unde se incalzeste sau raceste, dupa caz. Tubulatura trebuie sa fie subtire in perete ca sa aiba un transfer termic bun insa in acelas timp stabila incat sa nu cedeze sub sarcini (ex. producatori: Aldes, Rehau). Tubulatura are proprietati antibacteriene. Canalul schimbator de caldura in pamant trebuie sa fie absolut etans catre apa din sol (ex. apa freatica, apa de ploie). In acest canal se poate crea condens, din aceasta cauza canalul trebuie sa aiba o usoara cadere in directia “flux aer” si o posibilitate de scurgere permanenta a condensului in punctul cel mai jos fara ca apa sa se poata infiltra in sistem pe cale inversa.

Canalul schimbator de caldura in sol trebuie sa fie inspectabil si curatabil (inspectie vizuala, video, robot, etc). Astfel de constructii sunt utilizate de mult timp insa au cateva neajunsuri. Instalatia trebuie sa fie instalata corect si sa fie durabila in timp. Pamantul in jurul constructiilor se mai lasa, sunt multe situatii in care condensul nu poate fi evacuat sigur si in totalitate din canal. In mai multe situatii canalul de aer s-a surpat, a creat in anumite puncte bucle fara cadere corespunzatoare din cauza asezarii solului sau s-a infiltrat apa in el. In aceste cazuri nu ramane decat sa fie anulat. Producatorii enumerati au solutii care functioneaza si sunt robuste daca e si instalat corespunzator.

Functionarea corespunzatoare unui canal schimbator de caldura in pamant uscat este dovedita insa sunt obiectii legate de igiena acestuia. Mai ales in perioada de vara cand se doreste racirea aerului exterior se creaza un climat cald – umed in interiorul tubului care faciliteaza aparitia germenilor – bacteriilor.

Aerul insa este cel mai de pret lucru al nostru. Sa respiri zeci de ani printr-un canal pe care nu il poti inspecta, este greu de curatat – intretinut si contine un mediu biologic incert nu este pe placul fiecaruia. Aceste aspecte au fost motivul principal pentru dezvoltarea schimbatoarelor de caldura prin pamant sol – aer netec.

Rezistenta electrica preincalzire aer – protectie antiinghet

Registrele – rezistentele electrice de preincalzire al aerului aspirat  sunt o solutie utila si sigura, cel putin in unitatile de ventilare cu recuperare caldura de calitate. In modele de calitate inferioara se intampla des ca reglajul sa fie inexact, aerul este incalzit prea puternic ceea ce duce la un randament de recuperare mai mic, consum de electricitate ridicat si la mirosul specific de incalzire electrica a aerului, asemanator celui cand se utilizeaza uscatorul de par sau radiatoare electrice cu ventilator. Acest lucru se intampla in special la unitati echipate cu preincalzitoare electrice rudimentare care functioneaza dupa principiul “on – off”.  O alta problema la unitati inferioare o constituie mirosul creat de particolele de praf lipite de fire electrice incinse.

Unitatile de ventilare cu recuperare caldura de calitate functioneaza corespunzator pe timp de iarna, vara insa le lipseste posibilitatea de racire data de un schimbator de caldura in pamant.

Schimbator de caldura apa – aer cu agent termic 

Aceste schimbatoare de caldura sunt racordate de regula la circuitele de incalzire sau dupa caz racire al instalatiei termice in casa. In principiu ele sunt o solutie viabila si eficieta insa se pun cateva probleme legate de instalare si automatizare. Pe timp de iarna nu este posibil sa se pompeze direct agent termic cald din circuitele de incalzire prin acest schimbator de caldura, agentul termic poate ingheta in cateva secunde (centrala termica nu merge non stop) ceea ce duce la deteriorarea schimbatorului de caldura prin inghet si pierderea agentului termic din tot circuitul de incalzire, inclusiv al casei.

Circuitul cu agent termic pentru acest schimbator de caldura trebuie sa fie separat fata de circuitele de incalzire din casa si incarcat cu agent termic rezistent la temperaturi foarte joase. Pentru aceasta separare intre circuitul de incalzire din casa (fara antigel) si cel al schimbatorului de caldura pentru ventilatie (cu antigel) este necesar un schimbator de caldura separator, o pompa de recirculare separata al agentului termic si automatizarea aferenta. Pe partea circuitului de incalzire in casa trebuie sa existe o supraveghere simpla al punctului de inghet.

Este nevoie si de interventii in automatizarea circuitului de incalzire a casei fiindca centrala termica trebuie sa asigure agent termic cald in mod continuu pentru schimbatorul de caldura al ventilatiei inclusiv in situatiile in care casa nu are nevoie de incalzire (termostate inchise) sau cand produce apa calda menajera. Exista solutii pentru aceste probleme insa ele nu sunt simplu de realizat si implica costuri suplimentare in exploatare. In cazul functionarii pe timp de vara este nevoie de agent termic rece pentru a raci aerul exterior, acest agent termic rece trebuie produs, supravegheat si pus la dispozitie non stop. Pentru confortul casei acesta nu are voie sa fie prea rece sau cu alte cuvinte, aerul extrior nu poate fi racit la temperaturi inconfortabile ca ulterior sa fie introdus in casa. Schimbatorul de caldura in pamant netec garanteaza aceast agent termic gratuit, reglajul se ocupa de confortul dorit.