Ventilatie centrala cu recuperare caldura –

                                                                                                              – schimbator de caldura sol – aer in pamant

SkizzeD-kleinSchimbatoarele de caldura sol – aer netec – Germania in pamant maresc eficienta sistemelor de ventilatie cu recuperare caldura respectiv confortul in casa pe timp de canicula. De asemenea ele sunt mai igienice si mai sigure decat schimbatoare de caldura tip aer – aer cu tubulatura in pamant (despre asta pe pagina urmatoare).  Pe timp de iarna ele preincalzesc aerul exterior si impiedica inghetarea schimbatorului de recuperare caldura marind astfel eficienta acestuia. Pe timp de vara si canicula procesul este inversat: aerul este preracit la temperaturi confortabile si apoi introdus in casa. Aceste lucruri sunt posibile datorita temperaturii constante in sol pe timp de iarna cu valori cuprinse intre 5°C si 8°C la adancimi de pozare al colectorului in sol de 1,5 – 3 m.

 

Descrierea sistemului – mod de functionare

Iarna – protectie inghet schimbator cu recuperare caldura, eficienta ridicata Netec-Winter

Sistemele de ventilare cu recuperare de caldura foarte eficiente sunt capabile sa raceasca aerul viciat evacuat din casa pe timp de iarna si la temperaturi geroase (in cazul unitatilor de ventilare Zewotherm < – 10°C) cu mult sub punctul de inghet. In aceasta situatie umiditatea din aerul evacuat nu numai ca condenseaza, ea ingheata si  se depune pe schimbatorul de caldura al unitatii de ventilare. Acest lucru poate duce la oprirea sistemului si in cazuri grave la defectiuni (desigur exista sisteme de impiedicare al fenomenului, integrate chiar in unitatile de ventilare, dar despre asta aici…). 

Pentru a impiedica inghetarea schimbatorului de caldura in unitati de ventilare foarte eficiente trebuie sa fie asigurata o preincalzire al aerului exterior la o valoare care exclude racirea aerului evacuat sub punctul de inghet. Valoarea temperaturii aerului preincalzit depinde de eficienta schimbatorului de caldura in unitatea de ventilare. De exemplu la o eficienta de recuperare a caldurii de 80% ajunge o preincalzire al aerului exterior la o valoare de ca. -4°C, la o eficienta de recuperare a caldurii de 98% avem nevoie de o preincalzire al aerului exterior la o valoare de ca. -1°C.

La adancimi intre 1,5 si 3m si pe timp de iarna temperatura in pamant are valori cuprinse intre +5 und +8°C. Cu ajutorul unui schimbator de caldura sol – aer netec se poate extrage suficienta caldura din pamant pentru a preincalzi aerul exterior la valorile dorite. Pentru asta se instaleaza un colector in pamant si un schimbator de caldura sol – aer specializat in conducta de aspiratie aer proaspat al unitatii centrale de ventilare cu recuperare caldura, caldura din sol este astfel transferata aerului aspirat. In circuitul colectorului din pamant se instaleaza o statie de pompare al agentului termic (amestec apa-antigel). Reglajul intregului sistem este asigurat de un controller care ghideaza pompa de recirculare in functie de temperaturi si cu variatii de putere cuprinse intre 0 – 100%. Cu alte cuvinte, puterea (turatia) pompei de recirculare este controlata in functie de necesitatea data de temperaturile setate in calculatorul de control si reglaj.    

O preincalzire al aerului exterior cu ajutorul unui schimbator de caldura sol – aer in pamant netec este recomandabila si in cazul in care unitatea centrala de ventilatie cu recuperare caldura are o protectie antiinghet integrata. De cele mai multe ori aceasta protectie consta in oprirea fortata sau incetinirea intregului sistem de ventilare (casa nu mai este ventilata corespunzator sau deloc) sau dupa caz oprirea fortata sau reducerea volumului de aer aspirat (se creaza o subpresiune in casa care este egalizata cu aerul rece din afara cand se deschide de ex. usa exterioara). Schimbatoarele de caldura sol – aer netec asigura functionarea optima al sistumului de ventilare cu recuperare caldura pe timp de iarna.

Vara – racirea aerului pentru mai mult confort

Netec-SommerOricine se bucura de o casa placut racoroasa pe timp de canicula, pentru unii este chiar un lucru esential. Dar cum se realizeaza acest lucru? Desigur in primul rand cu o izolatie termica corespunzatoare, cu umbrirea geamurilor respectiv inchiderea geamurilor si usilor aflate la parter pentru a impiedica “scurgerea” aerului rece mai dens inspre exterior (valabil si pentru usi la etaj inspre terase). Geamuri inaltate sau tip Velux pot fi deschise.

Cu un sistem de ventilare controlat central si un schimbator de caldura in pamant se poate extrage aer cald din casa si inlocui cu aer racoros, proaspat si filtrat. Dat fiind faptul ca vara la adancimi intre 1,5 – 3m temperaturile in pamant sunt cu mult mai mici decat temperaturile aerului exterior solul poate fi utilizat ca sursa de racire gratuita. Agentul termic din colectorul aflat in sol raceste aerul exterior de ex. de la +36°C pana la +24°C, fara aere conditionate suplimentare. Intr-o casa de tip familiar se poate obtine cu ajutorul racorii gratuite din pamant si investind ca. 40W curent pentru o pompa de recirculare un efect de racire de pana la 2 KW (50 x investitia). Si asta 24 ore/zi in mod continuu (noaptea sau la temperaturi mai mici se obtine o forta de racire mai mare).

 

 

detalii_tehnice_buton

 

 

Cateva poze cu instalatii de ventilare cu recuperare de caldura – schimbator de caldura in sol (click pe poza pt. marire)

 

unitate centrala schimbator de caldura in sol netec izolata termic cu tub aer proaspat izolat si trecere inspre unitatea de ventilare cu recuperare de caldura. in partea superioara se vede vasul de expansiune pentru circuitul cu amestec apa – antigel in tubul de polietilena aflat in pamant.

ventilatie cu recuperarea caldurii – schimbator de caldura in sol netec. Aerul proaspat din exteriorul cladirii trece prin tubul izolat termic (se evita formarea condensului) in interiorul schimbatorului de caldura cu solul.

schimbator de caldura in pamant – ventilare cu recuperare de caldura – interior cu filtru F7

ZEWOTHERM – unitate centrala de ventilare cu recuperare caldura 250 mc/ora cu amortizoare de sunet